Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 14:25

Мій сайт

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 21 » Писанка як серця одкровення… (Детальніше про відкриття "Писанкового дерева"...)
10:07
Писанка як серця одкровення… (Детальніше про відкриття "Писанкового дерева"...)

Яєчко- розмальоване, барвисте.

ним тішиться і старець і дитя,

творіння  людських рук святе і чисте,

Маленький символ нашого життя.

До свята Великодня колектив Малої академії народних ремесел м.Галич  (МАНР) організував мистецьку акцію "Писанкове дерево".  Кожен охочий зміг долучитись до акції, виготовивши власні писанки, які стали окрасою дерев на подвір'ї МАНР  та створили  неповторну весняну атмосферу Великоднього свята.

А для тих, кого зацікавило  мистецтво писанкарства, в день відкриття свята керівники гуртків Малої академії народних ремесел м.Галич провели цікаві майстер-класи, ігри та вікторини. 

Метою акції було показати творчість дітей, які сьогодні усвідомлюють себе маленькими громадянами великої держави, в тому числі і через перші в своєму житті писанки, а також ознайомити галичан з багатим фольклорним матеріалом, заявити про  писанкарство та писанку,  явище, через яке відбувається  самоідентифікація  української нації.

Дуже важливо сьогодні створити таку атмосферу, щоб молодь  не відкидала ці традиції, а з радістю і приємністю підтримували їх, створюючи святову атмосферу вдома та довкола себе.  В  МАНР вже багато років відроджується традиція писанкарства. Сьогодні практично усі діти вже можуть писати писанки, знають і про символіку, і про значення кольорів.

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає в далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Християни, які перейняли звичай писати писанки, побачили в ньому знак воскресіння і вічного життя. Писанка стала символом радості і воскресіння.
            Народна мудрість  каже: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії й уяви. Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і триверхі церкви - усе це вимальоване в певному порядку для того, щоб підтримувати лад та рівновагу і в нашому   великому світі. Кожен орнаментальний мотив і колір - це ніби окрема літера абетки. З них на писанці складається наша мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми.

Магнетизм писанки існував завжди, існує він і нині. Великодня писанка  це часточка нашої душі, наших традицій, що заповідали нам наші батьки, діди та прадіди. Їх рисунки, теплі кольори  нагадують наші весільні рушники та святкові сорочки, - всі ці орнаменти грають, сміються,  дзвенять,  наповнюють  серця  гордістю за свій народ, створюють  неповторну атмосферу свята.

Ми бажаємо дітям,  їх родинам, усім  галичанам веселих Великодніх свят щасливих та довгих років життя в єдиній, незалежній Україні, повної талановитих та розумних дітей, що щиро вірять  у світле майбутнє України. А також запрошуємо помилуватися неповторною красою  великодного дива біля входу в МАНР  в м.Галичі по  вул.с.Чорноти,1.

 

 

 

 

                 

        С.Сидорук,     директор Малої академії народних ремесел м.Галич.       

Переглядів: 548 | Додав: director | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz